Comunitate

Preotul Constantin Oancea, paroh in Cioara intre anii 1904-1949, om de mare daruire crestina cu preocupari staruitoare pentru terminarea Bisericii din Cioara, in anul 1904 a ridicat un paraclis de zid, in anul 1924 solicita Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de Alba reiinfiintarea Schitului si sfintirea Schitului Afteia in 21 mai 1952. Preocupari sustinute a avut si pentru construirea in comuna a uneri scoli generale.
Calugarul Sofronie (popa Stan din Cioara), slujitor al Schitului Afteia, cunoscut datorita prigonirilor din partea autoritatilor, a miscarilor si actiunilor lui din anii 1759-1761 care au agitat populatia din Transilvania ducand la Rascoala lui Horea, numit de Nicolae Iorga „un adevarat rege neincoronat”.
Academicianul David Prodan, nascut la 13 martie 1902, a urmat scoala primara in satul natal,sc generala in Sebes, Liceul Kun si Aurel Vlaicu din Orastie. Dupa absolvirea Facultatii de Litere a Universitatii Dacia Superioara din Cluj in anul 1924, ani de-a randul si-a insusit stiinte auxiliare, indreptandu-se tot mai mult spre cercetare si documentare a caror roade se regasesc in carti de temelie pentru istoria poporului roman (a facut calatorii de documentare la Budapesta, Viena, Roma, Berna, Paris, Constantinopol, fiind interesat mai mult de acte care reflecta viata taranimii de pe meleagurile Transilvaniei).
Preot Oana Dragosin, fiu al satului, om de aleasa tinuta morala si ecumenica, cu o ampla cultura si dragoste fata de lacasele de cult pe care le-a ingrijit si administrat o lunga perioada de timp. A indeplinit functii de raspundere i cadrul Mitropoliei Alba si Sibiu, fiind apreciat de inalte fete bisericesti care au poposit in Cioara sau la Manastirea Afteia.S-a stins din viata in 27.01.2000, constituind o mare pierdere pentru locuitorii satului nostru.
Profesorul universitar Ioan Oana, s-a nascut si a copilarit pe aceste meleaguri imbratisand cariera universitara in care a pregatit zeci de generatii de studenti carora le-a sadit adanc in suflet dragostea pentru literatura. A predat la mari universitati cum sunt cele de la Sorbona si Paris, a efectuat studii si cercetari ce imbogatesc tezaurul spiritual al poporului nostru.In timpul liber se intoarce cu drag in satul natal.
Profesorul universitar Ioan Comanescu, a fost primul director al Scolii Generale, isi desfasoara cariera didactica la Universitatea din Oradea. Specialitatea in care s-a perfectionat este pedagogia, de care au nevoie toti cei care imbratisaza meseria de dascal.Este autor a mai multor carti de specialitate care sunt apreciate la nivel national. -Solistul de opera Emil Gherman, a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Deva si Conservatorul de Muzica din Cluj Napoca (1970). A participat la Festivalul International George Enescu, obtinand premiul III si calificarea la concursul de la Viena unde castigarea locului I i-a adus angajarea la Opera din Viena.Calitatile sale interpretative l-au ajutat sa devina in scurt timp un remarcabil interpret de opera, evoluand pe mari scene din tara si si lume. Desi domiciliaza in Cluj Napoca, vine mereu la casa parinteasca pentru a se ingriji de mama sa.
Pilotul Emil Anghel, se inscrie la Scoala de Aviatie de la Bobocu dupa absolvirea liceului si obtine brevetul de pilot. Datorita calitatilor si perfectionarii continue, este inaintat permanent in grad si obtine titlul de „Pilot clasa I” in aviatia romana, iar aviatia italiana si cea engleza ii decerneaza diploma de onoare si recunoastere a acestora.Datorita unor probleme de sanatae, renunta la zborul pe avioane supersonice si se incadreaza ca instructor de zbor la Scoala e Aplicatie de la Bobocu, unde in 1989, printr-un stupid accident avionul in care se afla impreuna cu elevii sai se prabuseste curmandu-i viata.
Profesorul Vasile Molodet, a absolvit Liceul Pedagogic din Deva, urmand apoi cursurile Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, sectia pedagogie muzicala. In activitatea sa a colaborat cu solisti vocali si instrumentisti pe care i-a acompaniat si dirijat cu mare succes in numeroase spectacole. Datorita calitatilor organizatorice de care a dat dovada, timp de 15 ani a fost director al Centrului Judetean al Creatiei Populare Hunedoara, promovand de pe aceasta functie an de an formatiile artistice ale comunei Salistea, fiind foarte mandreu de Ansamblul de caluseri al satului natal.In urma unei boli necrutatoare, in 08.03.2003 i-a fost curmat firul vietii, fiind condus pe unltimul drum de un mare numa de personalitati din domeniul culturii din jud. Alba si Hunedoara, sicriul fiind incadrat de toti caluserii din sat.
Solistul instrumentist Calin Julescu, a avut inclinatie spre muzica populara chiar din scoala generala, initiindu-se in tainele acordeonului si ale fluierului care aveau sa-i deschida calea spre instrumentele de suflat clarinet, saxofon si taragot. Maiestria interpretativa, bogatia repertoriului si varietatea lui au facut sa devina cunoscut si apreciat atat pe scenele spectacolelor cat si la numeroase nunti sau botezuri.A insotit in tara si strainatate formatiile Caminului Cultural. In 20.02.2004, in timp ce se intorcea impreuna cu interpreta Mariana Deac dintr-un turneu din Bucuresti, in apropierea localitatii Vintul de Jos a avut loc un grav accident in urma caruia Calin Julescu isi pierde viata la varsta de numai 36 ani. Dorul de Calin mai poate fi potolit ascultand sau vizionand casetele inregistrate care redau chipul sau drag si talentul sau inestimabil.
Prof. dr. universitar Mircea Miclea, nascut la 08.11.1963 la Salistea, a absolvit scoala geneala la Salistea, liceul la Alba Iulia si Universitatea Babes Bolyai cluj Napoca, sectia psihologie.Imbratisaza cariera didactica universitara fiind unul dintre cei mai tineri profesori universitari cu o mare dorinta de perfectionare si afirmare. Devine doctor in psihologie, elboreaza studii si carti de specialitate, este cooptat in inalte functii aceademice. Astfel a fost consilier in echipa presedintelui Consiliului Academic al U.B.B., sef al Departamentului UNESCO pentru Administrarea si managementul Invatamantului Superior, memru al mai multor asociatii profesionale si a obtinut premii pentru activitatea laborioasa desfasurata. A lucrat ca profesor atasat la Enschede University din Olanda, Universitatea din Viena, Universitatea din Grenoble-Franta, la New School for Social Research, New York, SUA si la Universitatea Birminham din Anglia. Pe langa activitatea universitara a lucrat ca terapeut in comportamentul cognitiv in SUA.Din decembrie 2004, este numit Ministru al Educatiei si Cercetarii ca urmare a capacitatii si increderii acordate de catre organele supreme ale statului.
Alte personalitati de renume si care raman in constiinta locuitorilor sunt: inv memorandist Simion Socaciu, farmacist Nicolae Iliescu (expulzat de statul maghiar),ctitorul bisericii Ioan Vulcu, prof. dr.Ioncu Vigil (sef catedra Cluj-Napoca), prof. univ. Simion Zinca, cercetator stiintific Ioan Ursu, contabilul Dragomir Suvaina, dr. Petru Boldosan, ing Ioan Suvaina, ziarist si redactor Ovidiu Suciu, ing. Sabin Olaru, pilotii Evi Gheorghe, Evi Simion, col. Moga Achim, prof. Ioan Tarlea.