Monografia

„Ma intorc mereu in satul meu natal, cu mult drag, de fiecare data cand timpul liber imi ofera aceasta posibilitate. Sant mandru ca aceasta comuna din Ardeal a stiut sa apere mereu traditiile si valorile culturale. Este demn de remarcat faptul ca aici a aparut cea mai veche scriere din lume, s-a descoperit un valoros tezaur geto-dacic si fapte istorice de mare importanta. De-a lungul anilor comuna a avut cea mai buna scoala care a dat tarii numeroase personalitati. In ultimii ani a intrat intr-un proces de modernizare, iar comuna sateasca are un rol important in asigurarea valorificarii potentialului uman si progresului continuu in toate sferele de activitate”

prof. univ. dr. Mircea Miclea

„Imaginea multor sate din Romania acestui inceput de mileniu este pustiitoare. Case pustiite, curti si acareturi in paragina, oameni batrani care abia isi mai duc zilele, scoli fara elevi, biserici goale…Sate in care nu se mai aud cantece, in care nu se mai joaca copiii…Sate cenusii care mor…
Ce poate tine viu un sat? Cred ca doar intelepciunea poruncii lasate de Dumnezeu stramosului nostru Adam ca fiecare om sa castige existenta cu sudoarea fruntii. Asa poate fi liber, poate odrasli,numai asa poate sa-si inalte privirea spre soare si stele, numai asa poate canta si juca spre a-si revarsa bucuria. Daca asi fi intrebat unde se afla un sat viu, raspund cu mana pe inima ca spre cioara, cu numele actual de Salistea. Si satul il fac oamenii harnici, frumosi la suflet si intelepti, gospodari asezati temeinic la rostul lor. Si institutiile alcatuite tot din oameni: dascali, preoti, consilieri, ingineri, comercianti… Si traditiile istorice si folclorul si obiceiurile si lucrurile frumoase cu care se impodobeste omul si casa lui. Cate sate se pot lauda ca au dat tarii un acdemician de talia lui David Prodan? Dar atatia preoti vrednici de misiunea lor, dar profesori universitari, un solist de opera si un ministrual educatiei?La acestia se adauga numerosi intelectuali eruditi si demni.
Cu totii s-au plamadit din dragostea si respectul pentru munca bine facuta, pentru ordine, pentru fapte si nu pentru vorbe in vant. Cu totii au purtat in inima si mintea lor chipul satului.”

inv. Ionel Bozesan