Geografic

Resedinta de comuna se afla in satul Salistea, suprafata vetrei satului fiind de 53 ha. Celelalte sate componente ale comunei Salistea sunt:
Tartaria, cu suprafata vetrei satului de 48 ha
Margineni, cu suprafata vetrei satului de 17 ha
Salistea-Deal, cu suprafata vetrei satului de 4 ha,
Satul Salistea este strabatuta de DJ 705 E pe directia Tartaria-Salistea Deal, urmat de DC 57 pana in satul Margineni, la o distanta de 5 km fata de drumul national DN 7 si calea ferata Alba Iulia-Simeria.
Satul Tartaria se afla situat pe DJ 705 E si pe drumul comunal care coboara in sat, in partea de N a comunei, la o distanta de 3,5 km de satul Salistea.
Satul Margineni se afla in partea de S a comunei, la o distanta de 12 km, lipsit de drum comunal utilizabil in cea mai mare parte a anului, drum la care s-au adus multe lucrari de imbunatatire, care sunt insa insuficiente.
Satul Salistea-Deal se afla situat in partea de SE a comunei la o distanta de 2,5 km. Si aici drumul comunal a fost imbunatatit de mai multe ori.
Forma teritoriului comunei Salistea este liniara pe directia NE-SV, cu doua tentacule spre sud, gasindu-se situata in partea sudica a judetului Alba, cu un contur care se suprapune in mare parte peste bazinul hidrografic al vaii Cioara, la o distanta de 27 km de municipiul Alba-Iulia, la 25 km de orasul Cugir si la 21 km de Sebes, orasul cel mai apropiat.
Vecinatatile comunei sunt:
la N comuna Blandiana
la NE comuna Vintu de Jos
la E comuna Pianu
la V orasul Cugir
La NV comuna Sibot
Din punct de vedere geografic, teritoriul comunei Salistea cuprinde doua forme de relief: zona de lunca si terase joase ale raului Mures si afluentilor acestuia, zona de terase inalte si podis, iar in partea de sud zona de dealuri, relief fragmentat de afluenti si paraie de munte mai putin favorabile dezvoltarii agriculturii. Pe partea insorita se cultiva vita de vie si pomi fructiferi. In aceasta parte a comunei, mai extinse sunt pasunile si fanetele naturale.
Pe teritoriul comunei intalnim: dealuri mici cum ar fi:
Munceii Rotunzi, 341,6 m,
Dealul Mare, 452 m,
Dealul Ciorii, 424,2 m,
Dealul Calului si al Bercului de 389,2 m
si dealuri mai inalte cum sunt:
Varatecul, 630 m,
Glodul, Coasta Rachitii, La Halm cu cote de 700-900 m.
Alte forme de relief sunt podisul Doba Mica si Doba Mare.
Din punct de vedere climatic ne situam intr-o zona ocrotita de natura, cu temperaturi medii anuale intre 5-9 grade si o cantitate medie anuala de precipitatii de peste 600 ml. Vanturile cele mai frecvente bat dinstre vest, canalizandu-se in lungul vailor mai mari. Mici diferente de clima se inregistreaza pe versantii sudici care sunt favorabili viticulturii si pomiculturii. Ca fenomene negative pentru zona noastra sunt fenomenele de ingheturi tarzii si brumel timpurii cu efecte nefavorabile dezvoltarii vegetatiei. Se inregistreaza frecvente ceturi in diminetile si serile de primavara si toamna care pericliteaza circulatia si favorizeaza dezvoltarea unor boli la animale, oameni si culturi horticole.
Din punct de vedere hidrografic, in nordul comunei, raul Mures produce inundatii dese, catrastofale pentru productia agricola. Ultimele inundatii majore inregistrate au fost cele din anul 1995 care au durat cca 7 zile, afectand 120,04 ha teren, din care 55,39 ha arabil si 64,65 ha pasuni. Teritoriul comunei mai este strabatut pe directia N-S de cursul vailor Cioara, Tartaria si Pietroasa, care de asemenea, in ultimii ultimii ani au adus daune productiei agricole.
Teritoriul comunei Salistea insumeaza o suprafata totala de 6.011 ha, la data de 1 ianuarie 2003, din care:
283,64 ha teren intravilan
5727,36 ha teren extravilan
2420 ha paduri
19 ha livezi
70 ha drumuri si cai ferate
29 ha vii
621 ha fanete
1159 ha pasuni
1522 ha arabil
33 ha teren ocupat de ape
93 ha teren ocupat cu constructii
45 ha teren neproductiv
Situatia restituirii proprietatilor agricole, a imobilelor si a altor proprietati s-a realizat in procent de 93%.

View Larger Map