Istoric

Prima atestare documentara a localitatii, ca vatra de sat, exista din data de 4 noiembrie 1310 cand regele Carol Robert a daruit Comitatului Reverin din Vintu de Jos, satul Archisul Romanesc. Alaturi de aceasta vatra, apare satul Drejman, atestat la 29.06.1375 printr-un document emis la Sibiu. Cele doua vetre au fost numite dupa vaile Archis si Drejman.
Din punct de vedere administrativ, veacuri de-a randul, satul de resedinta s-a numit Cioara, pana in anul 1965, cand printr-o hotarare, in baza D.C.S.nr.799/1964, i-a fost atribuita denumirea de Salistea, care creeaza multe confuzii deoarece exista multe localitati in tara cu aceasta denumire.
Satul Cioara atestat la 23 mai 1458 s-a format prin unirea celor doua vetre Archis si Drejman, in jurul curtii familiei nobiliare Barcsay, care prin cei doi fii Ioan si Ladislau ai Elisabetei, in documentul datat 3 martie 1340 apar ca mostenitori ai mosiei Archisul Roman. Intr-un document emis la Turda in 14 aprilie 1508, familia Barcsay, pe langa proprietatile din comitatul Hunedoara si comitatul Alba, detineau Cioara, Archis si Drejman.
Dovada a locuirii acestei vetre stramosesti cu doua secole inainte de Hristos stau vestigii ale culturii dacice descoperite aici. Ele constau intr-o placa de argint, un lant de argint si doua coliere din argint. Tezaurul a fost descoperit intamplator de catre locuitorul Matei a lui Stefan Molodet, in anul 1820 si se afla la Muzeul de Arta din Viena.
Dovezi asemanatoare se detin si pentru satul Tartaria unde s-au descoperit niste tablite din lut inscriptionate, care dovedesc locuirea acestui teritoriu inca din anul 5500 i.d.H.
In decursul veacurilor si aceasta localitate a avut mai multe denumiri: Totaria, Tortar(cuvant tradus = iad sau infern), cunoscandu-se evenimentele de instalare a taberei de tatari care produceau catastrofe populatiei bastinase. Sub actuala denumire este atestata documentar din anul 1241.
Satele Margineni si Salistea-Deal sunt atestate documentar din zilele noastre, respectiv anul 1951, pana atunci fiind catunele satului Cioara.
Catunul Baies, numit Salistea-Deal din anul 1951, a fost populat din vremuri stravechi cu lucratori pentru spalatoriile de nisipuri aurifere si producere de carbune de lemn. Dupa ce aceste indeletniciri nu au mai fost practicate, locuitorii satului au inceput sa confectioneze corfe din alun, maturi din mesteacan si alte obiecte din lemn. In prezent, ei se ocupa si cu agricultura.
Locuitorii satului Margineni, sat constituit din anul 1951, din grupurile de case de pe dealurile sudice ale comunei: Varatec, Sentea, Deal, Alunei si Glodu sunt foarte buni crescatori de animale si agricultori, ocupandu-se cu exploatarea fanetelor si a livezilor. Pe teritoriul acestui sat se afla Schitul Afteia, straveche vatra monahala ce si-a avut drept inceput altarul de multumire ridicat dupa biruinta de catre ostile crestine a cotropitorilor turci, in lupta de pe Cimpul Piinii din anul 1479.