Tablitele din Tartaria

Sapaturile arheologice efectuate in anul 1961, pe malul stang al raului Mures, in apropierea haltei CFR Tartaria, sub conducerea istoricului si arheologului clujean Nicolae Vlasa, au fost scose la iveala vestigii ale unei culturi stravechi care determina modificari majore in ceea ce priveste ierarhia originii scrisului.
Situat pe coordonatele 45grd55` N si 23grd25` E, complexul magico religios, apartinator culturii Turdas, dispus pe patru straturi de diferite grosimi, a oferit surprize nebanuite in imbogatirea istoriei mondiale.
Cu ocazia acestor sapaturi au fost descoperite pe langa alte obiecte pretioase, trei tablite de lut ars, din care una cu o scena de vanatoare, iar doua cu semne extrem de curioase dispuse in mai multe registre, ce sunt interpretate ca o scriere rudimentara. Ele au fost datate initial ca avand o vechime de aproximativ 3000 de ani i.e.n. fiind deci mai vechi cu un mileniu decat cele de la Uruk si Djemet Noar, componente ale scrierii sumeriene.
Cercetatorul Constantin N. Barbulescu apreciaza ca asezarea Tartaria este prima resedinta regala din lume, in urma descifrarii inscriptiilor de pe tablite, comparate cu alte grafii asemanatoare din Mesopotamia, India, Asiria, iar datarea ar fi din 6000-6500 i.H. Pe tablita rotunda avand diametrul de 6.6 cm., arata cercetatorul, apare BADTABIRA ce in traducere inseamna „Orasul de la poarta de acces a marelui rege care conduce cele ptru districte ala tarii care vorbeste si traieste in casa de langa apa”(vezi Mures). Controverse pe marginea acestor tablite mai exista inca.
Dupa 42 de ani de la descoperirea lor, in data de 22 iunie 2003, la mica distanta de locul in care au fost descoperite, la intersectia drumului comunal Salistea-Tartaria cu soseaua nationala Deva-Sibiu, a fost inaugurat un monument al Tablitelor, la initiativa Fundatiei Dacia Revival din New York condusa de dr. Napoleon Savescu, cu contributia Consiliului Judetean Alba, Consiliuui Judetean Hunedoara, Prefectura Alba, Consiliul local Salistea in frunte cu primarul Ioan Stuparu si viceprimarul Ioan Munteanu. Monumentul este realizat dintr-un bloc masiv de andezit de cateva tone, nefasonat, pe care sunt reproduse cele trei tablite si asezate pe un soclu din beton placat cu marmura, de catre sculptorul Ioan Seu din Deva.
La inaugurarea monumentului au participat delegatii de cercetatorii invitati la cea de-a patra editie a Congresului International de Decalogie desfasurat la Bucuresti si incheiat aici la Tartaria avand ca tema: CEL MAI VECHI MESAJ SCRIS DIN LUME: „TABLITELE DE LA TARTARIA”. Au fost prezenti cercetatori din SUA, Franta, Germania, Italia, Romania, oficialitati din judetele Alba si Hunedoara, un numeros public local si din localitatile invecinate, festivitatea incheindu-se cu un frumos program artistic.
In anul 2005 a fost infiintata in satul Tartaria „Asociatia Cultural Stiintifica Tartaria-22 iunie 2003”. Asociatia isi propune in principal sa desfasoare activitati de popularizare si cunoastere a descoperirii Tablitelor de la Tartaria , initierea unor proiecte si programe care sa puna in valoare aceasta descoperire, pastrarea si perpetuarea marilor valori materiale si spirituale pezente in vatra satului Tartaria (etica familiei taranesti, obiceiuri de viata, datini, credinte, folclor, port etc.), continuarea sapaturilor aheologice la Tartaria, permanentizarea sitului arheologic, editarea unor materiale publicitare si informatice care sa introduca circuitul local in circuitul mondial al valorilor.